Nevlunghavn

En av Norges vakreste kystperler

En av de mest kjente og best bevarte fiskehavnene i Vestfold, er uten tvil Nevlunghavn. Kystperlen Nevlunghavn er innrammet i gamle hvite trehus som klynger seg ned mot havnen og havet. Det sies at du kan finne sjelefreden i Nevlunghavn, og det kan vi skrive under på. Lyset og utsikten over Skagerrak fra Nevlunghavn er enestående og inspirerende.

«Havna» tilhører de fiskehavnene som mer enn andre har lykkes i å beholde sitt genuine preg. Her føler en virkelig at man er i et rustikt fiskehavnmiljø med fiskere og seilere, der fiskebåtene legger til med nyfanget fisk og skalldyr og miljøet er koselig gammeldags. Og rett utenfor Nevlunghavns beskyttede havn råder Skagerrak som nærmeste nabo.

Nevlunghavn  er og blir noe helt for seg selv. Knapt noen uthavn utenfor Sørlandet har bevart et så sørlandsk preg som Nevlunghavn. Å vandre i Nevlunghavns gater er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn arvet på fiske og losvirksomhet. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1600-tallet. De idylliske husene ligger lunt til på østsiden av det dominerende Havneberget, som tar av for den ustanselige sørvesten. Her er velstelte hager, fine rusleveier og hvite stakittgjerder.

Maleriske Nevlunghavn

I Nevlunghavn er det alltid en fin anledning til spasertur langs kanalen og havnen som er full av forskjellige båter som klunker tett ved siden av hverandre. Det er her, nede ved vannet det meste hender: her legger seilbåtene til i den populære gjestehavnen sommerstid, her treffes man på bryggen for å snakke om vær og vind og sist, men ikke minst, her ankommer daglig den nyfangede sjømaten som man nå i hyggelig lag i sjøbodenes uteserveringer skal innta fra havets festbord.

Når de rødmalte sjøbodene sammen med de hvitmalte trehusene som utgjør Nevlunghavns havn, speiler seg i det blanke vannet, føles det nesten som man befant seg i et nasjonalromantisk maleri, malt av en av alle de kunstnerne som har latt seg inspirere her gjennom tidene. Og det til tross for at de fleste bygningene som omgir havnen nå rommer fritidsboliger, private husstander,restauranter, gallerier og klesbutikker, og at det kan bli ganske livfullt her på varme sommerkvelder, så råder det en umiskjennelig atmosfære av en fredelig fiskehavnidyll i Nevlunghavn.


 

 

...og aldri har

ISKREMEN

smakt bedre!

 

 

Så mange fine opplevelser på et så lite sted

Nyt fisk og skalldyr i verdensklasse i Nevlunghavns havn, akkompagnert av måkeskrik, salt sjøluft, vakre gamle trebåter og fiskeskøyter som ligger side om side.Her kan du ha en koselig piknik på bryggekanten og se på båter i alle varianter. Opplev kunst i galleriene. Barna mener at man kjøper verdens beste soft-is her. Ta en rusletur med din kjære i de små, krokete gatene med hvite gamle trehus, med sine stakittgjerder og rosebusker.

Du kan vandre i mørke og fuktige skoger og padle i den lyse og strålende skjærgården. Innta lunsjen på Nevlunghavn Bakeri & Conditori – Norges beste bakst, det sier seg vel selv når et så stort bakeriutsalg klarer seg på et så lite sted året rundt, men desto hyggeligere. Nevlunghavn må oppleves!

 

Strendene gjør Nevlunghavn til familiens ferieparadis

Oddane Sand

Nevlunghavn er virkelig hele familiens ferieparadis. Nevlunghavn er et populært ferieområde med mange hytter og sommerhus og campingplassen Oddane Sand, som har en av Vestfolds flotteste badestrender.

I Nevlunghavn og i området som ligger innen en radius på 5 km finner du flust av herlige perler her og der. Om dagen er de fleste sommergjestene i Nevlunghavn naturlig nok på stedets fantastiske badeplasser. På begge sider av Nevlunghavn er skjærgården fylt med innbydende viker og livlige strender. Der kan hele familien koble av i ferien og svømme og solbade. Legg badehåndkleet i den varme sanden og dypp tærne i vannet. Alle sandstrender i området er svært barnevennlige og noe av det beste du finner av badestrender i Norge.

Oddane Sand er en sandbukt på sydsiden av Nevlunghavn. Fantastisk badestrand med krystallklart vann og flere volleyballbaner. Her har KNA en stor 3-stjerners campingplass. Hit kommer de samme sommercampere igjen år etter år, og det skal mange års ansiennitet til før en oppnår å få sette campinghengeren på de mest populære stedene der.

Oddane Sand

For å komme til sandstranden Omrestrand tar du av til venstre rett før du ankommer Nevlunghavn (rett ved parkeringsplassen og bussholdeplassen). Omrestrand ligger nordøst for Nevlunghavn og er en strandslette med langgrunne sandstrender. Den fine sandbunnen og åpne farvannet mot vær og vind gjør stedet velegnet for brettseilentusiaster.

Gurvika er et feriested for funksjonshemmede. Havvendt bukt med stor sydvestvendt sandstrand umiddelbart øst for Oddane SandAnlegget har 22 hytter, sentralbygg for beboerne, hus for møter og sosialt samvær samt svømmehall med oppvarmet saltvann. Muligheter for ballspill med mer. Rampe for rullestolbrukere på stranden.

 

Verneverdig tettsted på Vestfolds ytterste utpost mot Skagerrak

Som en av de virkelige perlene langs Norges kyst var det ingen overraskelse at Nevlunghavn fikk plass på UNESCOs liste over bevaringsverdige tettsteder. I 1991 ble Nevlunghavn utpekt som Vestfolds kandidat til Riksantikvarens utnevning av de best bevarte stedene i Norge. Dette brakte samtidig Nevlunghavn inn på UNESCOs internasjonale liste over verneverdige tettsteder. I kommuneplanen for Larvik er Nevlunghavn et av de stedene som er underlagt spesielle verneregler. Reglene omfatter ikke bare en vesentlig del av tettbebyggelsen (ca. 70 hus), men også de karakteristiske rundsvaene, som bebyggelsen smidig føyer seg inn etter.

 

Greta Garbo badet her

Omrestranda

 

Med sitt maleriske eksteriør har Nevlunghavn naturlig nok alltid hatt en sterk tiltrekning på kunstnere. Siden 1880-årene da kunstnere og velstående livsnytere «oppdaget» stedet, har Nevlunghavn fungert som en magnet på kunstnere og kreative sjeler. Store malere har operert her og signert bilder herfra: Adolph Tidemand, Hans Gude, Fritz Thaulow, Nils Hansteen, Gerhard Munthe, Thorolf Holmboe, Harald Sohlberg, ja like til vår egen tids Odd Nerdrum. Malerier fra Nevlunghavn henger i Nasjonalgalleriet. Glasskunstner Benny Motzfeldt har hørt til de sesongbundne havninger.

Nevlunghavn var mellomkrigstidens jet-set og bohem-havn. De to gjestgiveriene i Nevlunghavn konkurrerte om sommergjestenes gunst, noe som drev det mondéne klima opp til store høyder. Charlston og ragtime var velkjente rytmer i Nevlunghavn.

Lokalpatrioter skryter med rette av at Greta Garbo har badet her, at Sonja Henie har spilt tennis her og at Wildenvey har flørtet her.

Utstillinger og andre kunst- og kulturaktiviteter arrangeres ofte i det gule huset på den lille halvøyen midt i havnen. Her er det årlig sommerutstilling med lekre interiør og designgjenstander. Den tidligere rekefabrikken Vadboholmen Hermetikkfabrikk lå i dette bygget. Reker var den største eksportartikkelen i Nevlunghavn tidligere.

 

Nevlunghavns naturskapte kjennemerke

 

«Munken» på skjæret Humlesekken

Den kjempestore steinen du ser på Humlesekk, skjæret utenfor den store odden syd for Havna, kalles «Munken», og er nesten som et varemerke for Nevlunghavn. «Munken» på skjæret Humlesekken, ser ut til når som helst å ville rulle ut i havet. «Munken» er en stor flyblokk av larvikitt på et skjær av lavafjell.

I følge et gammelt sagn skal steinen være kastet hit av en kjempe på øya Jomfruland utenfor Kragerø. Det var to jutuler som beilet til en jomfru på Jomfruland. Hun bestemte da at den som kunne kaste en stein lengst fra Jomfruland skulle få henne. En av steinene havnet på Humlesekken, og har siden ligget der, en annen ligger på den andre siden av Havnebukta og en tredje i en privat hage like ved brygga i Nevlunghavn. Geologene holder derimot på sin forklaring om at steinen «Munken» er her som et resultat av isbreenes masseforflytning under siste periode av istiden.


Andre nyttige web-sider om Nevlunghavn:

www.langsveien.no

www.gurvika.no

www.nevlunghavnbakeri.no

www.oddanesand.no

www.omlidstranda.no

www.visitbrunlanes.net (under utvikling)

www.facebook.com/NevlunghavnBrygge

www.facebook.com/StiftelsenGurvika

www.visitnevlunghavn.no