Engelsviken

Bilde-3-Engelsviken.jpg

Litt nord for Fredrikstad ligger Engelsviken med sine populære badeplasser, og en kystnatur som er norsk sommer på sitt beste. Stedet er et av Fredrikstadkystens best besøkte havner. Om sommeren kan du se sommershowet her som er basert på Evert Taubes viser. Sjømat og fiskesuppe er også en slager i Engelsviken.

Idylliske Engelsviken er mest kjent for fiskesuppe, ansjos, sommerforestilling med viser av Evert Taube og naturskjønnhet, og det er jo ikke så aller verst for et lite sted.

Engelsviken er et lite tettsted på Onsøys kyst litt nord for Hankø. Det bor ca. 1000 innbyggere i den koselige bebyggelsen av eldre og nye hus. I området rundt tettstedet er det tallrike fritidsboliger. Helt fra vikingtiden har Engelsviken vært bebodd. Opprinnelsen til navnet Engelsviken er gården Ingjaldsvik, kjent fra middelalderen av. Engelsviken er et strandsted med slipp og verksted, fiskemottak og hermetikkfabrikk. Fiskebutikken Engelsviken er den nest største fiskerihavnen i Østfold (Utgårdskilen på Vesterøy, Hvaler er størst).

Fiskebutikken på Engelsviken brygge har et imponerende utvalg av fisk og skalldyr i alle varianter. Hyggelig betjening frister deg med havets delikatesser og det er vanskelig å gå ut av forretningen uten at lommeboken blir smalere. Det sies at ”verdens beste fiskesuppe som ikke er hjemmelaget” får du servert på andre siden av bygget til fiskebutikken, og det er nok ikke langt unna sannheten – undertegnede kan ikke huske å ha smakt noe bedre fiskesuppe servert ute på restaurant. Restauranten er svært populær og på kveldstid sommerstid danner det seg fort kø utenfor inngangspartiet.

Rett vest for bryggen ligger Solvika som ligger på Engelsvikøy. Friluftsområdet har en barnevennlig sandstand, men også svaberg. Det er flotte turområder, og kyststien går forbi her.

Ankommer du Engelsviken med båt er du sikret en meget god havn. Du kan legge til kai på gjestebryggen utenfor Engelsviken. Det er dypest ytterst. Du kan også fortøye innerst bak moloen ved Allmenningskaia som har dybder fra 1-3 meter. Ved båtbutikken litt lenger nord i havnen er det også gjesteplasser. Moloen ved innløpet beskytter godt for vind.

Historie

Da isen trakk seg bort fra Østfold for ca. 10.000 år siden sto havet 200 m høyere enn i dag. Landet hevet seg «raskt», de første 700 - 800 årene med ca. 70 m. Etterhvert har det gått

saktere, men landet i denne delen av Østfold har steget med 30 cm de siste 100 årene. Fortsetter dette vil sundet ved Engelsvikøya om et par hundre år kanskje være en stor slette,- kanskje jordbruksland.

Den årlige sommerforestillingen med viser av Evert Taube har blitt legendarisk innslag i Engelsviken om sommeren. I sommer er det 19 år siden det hele startet med det som egentlig bare skulle være tre sommerkvelder med Taube-viser. Konsertene ble raskt populære og nå er det ca. 30 konserter hver sommer i Engelsviken. Bryggerestauranten som er innredet som en skute, med master og rær, skipsklokke og fendere, er den best tenkelige ramme rundt Evert Taubes viser. Nå ville ikke maritime og stemmningsfulle omgivelser vært nok hvis ikke visene ble fremført bra, men her - med Lars Klevestrand, Hege Elisabeth Olsen, Nissa Nyberget, Rino Johannessen og Totto Hansen - får det aller meste av den svenske dikteren og trubadurens produksjon en utforming som forfører og berører, kaller på latter og tårer, og viser dyp innsikt i Taubes tonespråk og tekster. Og liv.