Oseberghaugen 

Oseberghaugen 

I Slagendalen nær Tønsberg ligger gravhaugen Oseberghaugen på 40 meter i diamater. Utgravninger i 1904 avslørte historiens største og rikeste kunsthåndverksfunn fra vikingtiden, og inneholdt det praktfulle 21,5 m lange Osebergskipet, Osebergvognen, utskårne dyrehodestolper, sleder, senger, kister, vevstoler, husråd og mye mer. Det ble også funnet skjelettrester etter to kvinner, og lenge trodde man at dette var graven til dronning Åsa, bestemor til Harald Hårfagre. I nyere tid har analyser vist at begge kvinnene hørte til overklassen, men at ingen av dem kan ha vært dronning Åsa som man tidligere har spekulert på. 

Det går en informasjonssti langs Vellebekken til graven. En kopi av Osebergskipets vakkert utskårne baug står i museumsgården til Vestfold Fylkesmuseum i Tønsberg.